Het water moet je er maar bij denken |
Laat ik maar met de deur in huis vallen, persoonlijk vind ik dat we in vele gevallen in NL met te licht materiaal penvissen. Gewoon omdat 'dat nou eenmaal zo hoort', uit gewoonte, of beter (erger?), uit penvistraditie, zonder na te denken of e.e.a. nou echt verstandig is in technische zin, maar uiteindelijk eigenlijk voor het welzijn van de vis. Ik weet wel waarom, maar kom daar later op terug, een paar alinea's verder naar beneden.
Als gevolg van dat puur Hollandse is sowieso het aanbod van penvishengels maar gering, vrijwel geen fabriekhengels, maar voor 80% kleine producties zelfbouw van winkeliers of hengelbouwers. En omdat de hengelbouwers ook tot een uitstervend ras behoren is het aanbod nieuwe, geschikte hengels erg klein en moeten we het met zijn allen doen met wat er al voorhanden is, gebouwd in de afgelopen 40 jaar.
Dat zie je aan de prijzen, die schieten omhoog naarmate de schaarste toeneemt, mede gevolg van een (kleine?) groep verzamelaars die het leuker vinden om grote hoeveelheden (pen)hengels 'werkeloos' op een zolder in een rek te zetten, "lekker van mij", en daarmee het voor de echte visser moeilijker maken om aan goed materiaal te komen. Heel soms zie je dan berichten als "ja, ik moet mijn verzameling maar eens uitdunnen (80? 90? stuks op die zolder, en maar afrukken... gelukkig is dit geen Fb, dus je kan me wat 👻), dus ik doe maar eens wat weg, maar bieden naar waarde", wat doorgaans betekend dat je de hoofdprijs moet betalen, en voor onder de 350 euro niet wegkomt. We zijn behoorlijk doorgeslagen.
Wat dit met de eerste alinea te maken heeft? Niet zoveel, zocht even een kapstok om mijn gemoed te uiten, maar tegelijkertijd ook wel iets:-). De NL penvisser is doorgaans een solitair, in die zin de moderne voortzetting van wat ooit het ras aan karpervissers was in de jaren 50 en 60, van die zonderlingen die iedereen uit de weg gingen, en lekker op hun eigen manier hun ding konden doen, toen nog met piepers (ja, dat zijn aardappelen) en met stroop ingesmeerde dakpannen. Althans, als je de verhalen uit die tijd mocht geloven: Van Onck, Jan B de Winter, Rini Groothuis én lichter vissen nestor Jan Schreiner (voel je 'm al?). Ik ken aardig wat penvissers en die omschrijving past ze heden ten dage nog steeds naadloos, op het zonderlinge na, alhoewel er zitten er tussen... dus zover zit ik er in mijn generalisatie niet naast. Grotendeels solo-artiesten die liefst alleen op pad gaan, geen behoefte aan bollen en loodmeppen hebben.
Hierboven staat eigenlijk weinig nieuws. Waar ik naar toe wil is dat het gros van deze vissers niet met penhengels zwaarder dan 1,5 lbs vist. (Wellicht zelfs maar 1 hengel hebben?) Stokken geschikt voor 6/8 lbs lijnen, of omdat je ook de lengte doorgaans mee hebt (vanaf 390 cm) wel wat meer belastbaar tot 10 lbs. Omdat we met zijn allen nog steeds over lijndiktes praten die vergelijking ook maar: 21/100ste of max 24/100ste. Simpelweg omdat dat ons zo geleerd is.
Zelf heb ik drie lichte penhengels die deze lijnen aankunnen, maar die gebruik ik alleen in de winter of het vroege voorjaar bij open water. Vanaf april grijp ik steevast naar een 1 3/4 lbs hengel of zwaarder indien gewenst. Of gewenst, dat is een verkeerd woord, als het noodzaak is; zo licht als het kan, maar zo dik als het moet. Ik schroom dus niet om met 30/100ste te vissen, of 35/100ste als ik denk dat dat verstandiger is. Daarmee doe ik mezelf dan wel te kort qua subtiliteit in de aasaanbieding, maar ik vis niet op plekken waar erg veel gevist wordt en de vis argwanend is, anders dan van nature (wat op zich al meer dan voldoende is). Natuurlijk krijg je meer doorzettende beten als je met 18/100ste vist, wat resulteert in meer gehaakte vis, maar vang je die vissen dan ook? En daar wil ik naar toe, met al die wateren vol riet en plantengroei als plompenvelden en waterlelies is het een slecht idee te licht te vissen. Wat heeft die gehaakte vis aan een haak en een stuk lijn uit zijn bek wapperend?
Ik stel het zo omdat er een generatie vissen aan het volwassen worden is die qua kracht vele malen sterker lijken te zijn dan hetgeen waar we de afgelopen paar decennia mee te maken hebben. Vissen van dik onder de 20 pond, die je desondanks alle hoeken van het water laten zien. En als daar dan waterplanten staan ben je extra aan de beurt. Of riet, of wat bomen, niks leukers dan tegen iets aan te vissen, dat geeft vertrouwen.
Onlangs nog meegemaakt; sla een karper aan, en die neemt me een schot, letterlijk het halve water over (zal 80 meter lang zijn) schuin naar links. En toen 'ie niet verder kon, gewoon overstekend naar de overkant. Pas toen hij daar ook niet verder kon, kreeg ik wat in te brengen. En ik wist 'm uiteindelijk te landen. Had stille hoop op zo'n megagrasser, mede door de boeggolf, die doen dat ook zo, maar het bleek een gewone wilde schub van 17 pond te zijn. In de buurt van obstakels als bomen of plompen was ik kansloos geweest, niet te stoppen of te blokken, ondanks mijn niet kinderachtige tegendruk. Nou zeg jij: "jij vergelijkt nu appels met peren, want je hebt het wel over zo'n slanke wilde torpedo". Ja, die zag ik aankomen, want in de loop van de week ving ik nog twee karpers, die niet voor elkaar onderdeden, en toch kweekproducten waren. Beiden kozen voor het vrije middenstuk van een vaart om weg proberen te komen, en boorden zich niet in de aanwezige plompenvelden aan weerszijden van de oevers, stomweg geluk. En met 13 en 14 pond was het wel klaar. Wat gaat dat worden als die hun gewicht mee gaan krijgen op 22/23 pond, of nog zwaarder?
Niet te stoppen, bam, weggggg |
Niks bijzonders met 13 pond, maar wat een kracht |
Een pondje zwaarder, maar ik had het angstzweet op mijn voorhoofd |
Paar weken later een spiegel gehaakt, eentje in de klasse van wanstaltige vis met misvormde zwemblaas, waardoor 'ie niet in staat zou zijn fatsoenlijk te vechten (sic) - ik baseer mij op de jaren 70 discussie waarbij dit zo gesteld werd door diverse vooraanstaande karpervissers met invloed en wij massaal opgescheept raakten met die oersaaie 13 in een dozijn 25% wildbloedhybride - geloof me vrij, zonder enig probleem of enige hapering werd de andere kant van een serieuze brug bereikt zonder dat ik er ook maar iets aan kon veranderen. En het duurde nog een aardig poosje voor de vis doorhad dat ie mee moest komen. Dit soort vissen vang je niet met zo'n lichte standaard-penhengel. Dus ik pleit voor meer gezond verstand, waaruit volgt dat je soms zwaarder moet vissen, qua lijn (schuurvastheid en trekkracht) en daarmee qua hengel. Waarom zou je verspelen (willen?) riskeren?
Zo'n wanstaltig kweekproduct met misvormde zwemblaas, jaja |
Volgende keer maar weer eens over wat anders hebben, heb nog een mini bucketlist dit najaar. Wie weet weer eens iets met een nachtsessie, of iets met statisch loodmeppen, en/of bollen strooien? Nog niet veel van gekomen dit jaar, en ik kan me van vorig jaar dezelfde frisse zomerse tegenzin daarvoor herinneren. Pas in het diepere najaar kwam dat statische(r) vissen van de grond. Had mezelf 3 x een Franse sessie beloofd voor 2023, toegegeven, het jaar is wezenlijk anders verlopen dan eerder ingeschat, maar die Franse sessies waren toch net iets teveel van het goede. Maar elke dag is er één, dus wie weet?
Naschrift; het verhaal van zwaarder moeten vissen gaat niet voor iedereen op, in mijn omgeving zijn mensen te vinden die structureel veel lichter vissen op dezelfde wateren en zeker geen mindere resultaat hebben, in tegendeel. Komt wel door járenlange ervaring en een extreem goed gevoel voor de bal. En daarmee uitzonderingen op de regel.
Hallo Hans,
BeantwoordenVerwijderenLeuk om je blog te volgen.
Deel je mening t.a.v. te lichte hengels.
De 1,5 lbs penhengels zijn leuk in een parkvijver zonder begroeiing en obstakels. In de winter en voorjaar zet ik ongeveer net als jou 1 5/8 lbs in. De rest van het seizoen 1 7/8 lbs. In sommige gevallen zelfs 4m versies die nog zwaarder zijn met 35/00 tussen de lelies. Moraal van dit verhaal. Licht vissen is leuk waar het kan. In de overige gevallen wordt je gewoon naar huis gevist door de verwildere karpers met kracht een conditie. Niet goed voor het zelfvertrouwen en ook niet voor de vis aangezien verspelen je deel zal zijn.
Goede vangsten gewenst!
Groeten Jeroen