Einde jaar alweer bijna; hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd. Moest er altijd wat om grinniken, als mijn moeder dat beweerde, maar ze heeft gelijk. Het rad gaat steeds sneller. En het plannen maken en daarmee willen uitvoeren eveneens, er is nog zoveel te (be)vissen. Als ik terugkijk heb ik dit jaar op 35 wateren gevist* en op 26 gevangen, en daarnaast de helft aan interesses noodgedwongen laten liggen. Omdat ik nou eenmaal een jager ben is het actieve vissen en daarmee grotendeels slechts oppervlakkig afromen van zo'n water nou eenmaal mijn lot, zelfgekozen en doordacht, it suits me fine. Dat je daarmee niet alles vangt aan potentieel (lees; de bakken) zal me worst zijn, frustrerender vind ik het dat ik niet aan al mijn plannen (kennis en inzicht) uitvoeren toekom, en al die potentieel te vangen karpers die ik dáármee laat liggen... komt bij dat ik graag uitzoek hoe het ergens werkt, en zodra ik daar achter ben de interesse direct al tanende is. En dóór... zeggen ze tegenwoordig. Ach wat zeur ik toch, ik voel me rijk. En daarmee jullie ook hopelijk, want we vissen allemaal in dezelfde vijver goedbeschouwd.
*Snoek, zeelt en graskarpersessies even buiten beschouwing gelaten.
Hieronder wat beelden van een aantal niet in de blog getoonde vissen van afgelopen jaar, het zijn er weer aardig wat en de een nog mooier dan de ander. Al was het gros niet zwaarder dan 15 pond, ze hebben allemaal een eigen verhaal. Prachtige vissen, parels. En, waar houdt het op, want die vis moet ook nog gaan groeien? Superparels dan maar? Ik mag het hopen. Wel maak ik me zorgen over de overleving in algemene zin, vele wateren leveren niet dat op waar ze in theorie genoeg vis zouden moeten bevatten, ondanks gedoceerd uitzetten. Of worden onze karpers een paar jaar na uitzet ineens zoveel slimmer? Laten we het daar maar op houden, geeft nog wat na te streven aan, namelijk zelf ook slimmer worden.
Hier beneden in volgorde van vangen:
En dat is 100! |
Dit jaar dus 100 karpers gevangen, daarmee is dat 'doel' gehaald, met een verhouding 1 : 2 schub - spiegel. Al is dat absolute getal scoren nooit de reden geweest om er op uit te gaan. Wel moet ik bekennen toen ik driekwart november op 93 uitkwam dat ik een volgende sessie wat makkelijker gepland heb om er voor te zorgen dat ik dít jaar wel boven de 100 zou kunnen gaan eindigen😬, dit omdat dat streven in 2021 toch net voor de eindstreep gestrand was door een 'onvoorziene situatie' (en inderdaad... omdat je het nooit weet, begin december dit jaar onverwacht paar weken niet gevist door luchtwegontsteking...). Heb al met al weer heel veel gevist dit jaar, gemiddeld toch 2 x per week, dat is overigens ongeveer net zoveel als mijn vrouw gesport heeft. Maar tegen haar zeggen de buren nooit "ga je nou alweer sporten?" Begrijp jij dat nou?
Van die 100 karpers moesten er minimaal 10 van 20 pond (bíjna gelukt) zijn, waarvan 2 van 30 pond (check!!). En elke maand een karper. (December is nog niet afgedekt, maar 1tje vangen moet nog wel lukken.) Kijk ik dus naar mijn doelstellingen, dan zijn die voldoende gehaald. Is dat zinnig, een doelstelling? Heb er veel over nagedacht, het geeft namelijk wel richting. Niet in de dagelijkse beslissing hoe en waar te vissen, dat is aan hele andere beweegredenen onderhevig, maar in het grote geheel ervaar ik het wel als een boost. Los van de vraag hoe zinnig vissen überhaupt is op de schaal van Maslov.
Kijk ik naar hoe die vissen gevangen zijn dan kom ik tot de volgende cijfers: 37 karpers zijn gevangen met de pen, 6 zijn gevangen met de pen met daaronder een voerveer, 41 karpers gevangen met een methodsysteem als vastlood-montage, 16 karpers gevangen met vast lood en bollen. Veeg ik die vier subsystemen bij elkaar dan 43 met de pen, en 57 met een vastlood-montage. Door het kijken naar de subsystemen zijn er wel wat conclusies aan te verbinden, maar eigenlijk de verkeerde (de interpretatie laat ik aan jezelf over), want ga ik wat gedetaileerder kijken en betrek ik de periode (het seizoen) erbij dan zie ik vanaf 1 jan t/m eerste week maart hele andere cijfers: met de pen 2 stuks, met de pen met een voerveer ook 2 stuks, met de method als vastlood-montage 31 zelfs en met vast lood niks (want niet ingezet). De lente en zomer periode zijn omgekeerd: 19 karpers met de pen, 3 met een pen en een voerveer, niks met de method als vastlood-montage, en 4 met vastlood. Neem ik de periode na mijn zomervakantie dan 16 karpers met de pen, 1 met de pen en een voerveer, 10 met de method als vastlood-montage, en 12 met vast lood.
Daaruit is m.i. goed af te lezen dat het seizoen bepalend is voor waar ik wil (of beter kan, in de hoop op succes) vissen, en daarmee bepalend voor de methode, die weer bepalend is voor de vangsten. In de winter een paar keer gevist, maar elke keer jackpot, en vrijwel alles met de methodveer als vastlood-montage. De lente en zomer zouden dan met pennen en gewoon vastloodvissen (nachten maken) doorgebracht gaan worden, maar van alleen dat pennen kwam het voldoende. Door het niet vissen (of niks vangen in de 2 Duitse weken) 's nacht met vastlood bleef de vangst van 20 ponders in die periode achterwege. Waarom ik dit zo stel? Vanaf periode drie (nazomer en herfst) wist ik mezelf te herpakken en ging ik ook weer 's nachts vissen, en zie, niet alleen de gevangen vissen met vastlood (en een bol) namen toe, maar ook de 20 ponders, 8 van de 9 in korte tijd.
Hetgeen hierboven staat geldt slechts voor mijn visserij, en slechts in 2022. Maak ik een andere hussel is het resultaat anders. En mijn ideeën/resultaten kun je niet zomaar overplanten op elke andere visser. We doen het allemaal anders. Daarom slechts ter leering ende vermaek.
Een en ander heb ik begin december al uitgewerkt, er zullen nog wel wat karpers bijkomen (hopelijk die 'missende' 20-ponder), maar die doen aan het grote plaatje niets af.
Ondertussen voor de vereniging ook weer de nodige karperuitzettingen gedaan, eigenlijk wel weer in ons hele grondgebied. Den Haag, Gouda, Oude Rijn en diverse uitgestrekte poldersystemen. Van die laatsten nog wat resterende kleinere opbouw uitzettingen gepleegd om het daarna met rust te kunnen laten plus een paar hele verse polders die een eenmalige injectie gekregen hebben. Ben weer benieuwd hoe een en ander zich gaat ontwikkelen.
Cortenspiegels; geselecteerde Tjechen voor de Goudse singels. Kijk vooral goed naar het exemplaar linksonder, een kleine 10% was overdekt met stardustschubjes, aanwinst. |
HSV GHV/ GH missie: Hart voor vis, visser en omgeving. Het is maar even dat je het weet😀. |
En de vissen van Ed (special carp), wat moet ik er van zeggen? Dichterbij de bejubelde Valkenswaardlooks kun je momenteel niet komen. Grote klasse. |
Wat ik komend jaar ga doen? Kan me alleen maar aan de behoefte van dit moment spiegelen; gewoon op dezelfde weg doorgaan met dezelfde subsystemen en ideeën. En dan zien we volgend jaar lopende het jaar wel verder. Doorgaans is het toch 'life is what happens to you, while you're making other plans'. Het lijkt er in elk geval op dat ik de nachtvisdemon heb verslagen, wat er voor kan zorgen dat ik die polders die daar extreem goed voor geschikt zijn (er zijn er ook waar je overdag weinig tot niks kan vangen, raar maar waar) weer eens goed kan gaan bezoeken. Heb er zin in. Maar voorlopig eerst deze komende drie wintermaanden zoveel mogelijk pennen bij duikers en bruggetjes en een methodveer te water laten op die plekken waar ze in winterconcentratie op wat afstand liggen.
Ook weer eens wat andere zaken als baarsvissen met de worm, vroeg in april brasemvissen (eindelijk weer eens een plek die het waard is er in te investeren, en ook nog eens in de buurt van de grote zeelten put in Bijna Frankrijk, dat kan een mooie combi worden) oppakken, en ook Frankrijk trekt als een wezenloos aan me, de kennis daarvan stapelt zich op, en ik mis de couleur locale ontzettend.
Onlangs mezelf weer eens gekieteld met dobbers van Dobberrob uit Zoetermeer. Bij hem koop je tegen vooroorlogse prijzen echt pennen om te vissen, voor mij zoals Co Sielhorst hengels bouwde, zonder no nonsense. Aanrader. Even googelen.
Er ligt voor nog geen € 20,00 aan handgemaakte pennen |
Het mooiste dan maar voor het laatst bewaren, tot in 2023! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten