vrijdag 27 september 2024

Gas er af, het roer om

September, de maand dat het doorgaans echt start, zorgt voor dubbele maandcijfers in het logboek; logisch, minder te vreten in het water en de vis nog steeds honger. 

Net terug van de verdiende zomervakantie (zo noemen we dat toch doorgaans?) in Franse Alpen en Languedoc, en in ons geval los van het al dan niet verdiende toch een deceptie; salmonellavergiftiging voor beiden in de start van de tweede week, met eerste verschijnselen een uur na elkaar. En niet na 24 uur wel weer over, maar na drie etmalen ieder plat op een matje in een benauwde tent pas in staat om welke beslissing dan ook te nemen, uiteindelijk zodra het ging een hotel in gedoken om uit te zieken en bij te komen. Pas een week verder vanaf start infectie, maar dan zijn we al op 3/4 van het geheel, weer wat bij de pinken, maar alles echt nog even lekker vlot trekken voor een positieve vibe was een brug te ver. Al met al krijgt deze vakantie het laagste cijfer in 10 jaar.
Voor mij persoonlijk niet eens zo'n enorme ramp, zo'n ietwat verloren vakantie, hooguit jammer, beschouw mijzelf als bevoorrecht zelf mijn arbeidsroer in handen te hebben en geen loonslaaf te zijn, al is dat maar in theorie want we hebben allemaal pegels nodig, maar voor mijn wederhelft met arbeidscontract toch wat lullig; na maanden vooruitwerken alsnog niet van de moeizaam vergaarde vrije dagen kunnen genieten is zuur. 

Gelukkig zijn er ook de nodige prettige ervaringen te melden. 
Liep op een vide grenier tegen een visatlas aan, dacht eigenlijk aan een hernieuwde uitgave van een al eerder door mij aangeschafte én gewaardeerde atlas, maar nu blijkt dat er maar 2 jaar tussen de uitgaven zit, duidelijk van een concurrent die begreep dat er wat te halen viel. De voor mij nieuwe is ook de recentste van de 2, en wat opvalt; veel uitbreider in de info, die hebben afgekeken en geleerd, bv met hele duidelijke kaartjes, al met al een aanwinst. En niet alleen dat, er staan ook de nodige volstrekt onbekende watertjes in inclusief vissenpopulaties, van die kleinere wateren tot 20 hectare waar je als Ollander nooit achterkomt, pareltjes. Heb ik weer wat te doen op de dagen dat het vroeg donker is, lijstjes maken. Dat beide boeken uit begin 90-er jaren zijn deert me niks, des te beter eigenlijk, want wat ooit oninteressante populaties met vele kleine karpertjes waren kunnen nu zomaar vergeten plasjes met mooie vissen zijn. 


Links de oude, recht de nieuwe aanwinst. Zonder goede kennis van de Franse taal overigens lastig. 


Gelukkig hadden we er al voor ziek worden een week in de bergen op zitten, en die pakt niemand ons meer af. Heerlijk zo boven de boomgrens zwerven. En had ik ook al een avond de rivier Saone even aan mijn 'borst' kunnen drukken, wat een prachtige inspirerende omgeving toch (grofweg tussen Dijon en Lyon).
Ik had mezelf ook een serieuze wandeling langs een van de grotere Alpenmeren beloofd waar ik jaren geleden al over getipt werd, maar deze entourage mocht ik slechts vanuit de rijdende auto bewonderen, de conditie was niet voldoende op peil; het rook er echt naar karper, ik proefde het avontuur in de wind, misschien ooit? Al heb ik het inmiddels al op diverse "tip"lijstjes (die rijkelijk circuleren) zien voorbij komen. Gelukkig zo groot en onbenaderbaar dat de meesten er maar kort zullen stoppen en lekker doorrijden. 



Saone

Allen naar Serre-Ponçon👉, ja een tip😂


In het uiterste puntje van de Languedoc tegen de Spaanse grens trof ik in een der vissershavens (Port Vendres) een mooie schildering aan op de havenmuur, niet heel toevallig ook een haven met goede duikmogelijkheden. Ik vermoed dat als je onder de 60 bent je niet weet van wie deze markante kop met onafscheidelijk rood mutsje hieronder is op de foto. 
Ooit gehoord van Jacques Cousteau? De man die voor een aantal generaties opgroeiende kinderen de  onderwaterwereld van (o.a.) de Middellandse zee opende en er zo heel veel (maar ook volwassenen) spelenderwijs op woensdag- of zaterdagmiddag een diep natuurgevoel bijbracht, zo verging het mij in elk geval zeer zeker. En altijd vol spanning en avontuur; haaien, gezonken schepen, verborgen schatten, de gevreesde caissonziekte op de loer. Milieuactivist avant la lettre. Hij verdiend een standbeeld. 


Monsieur Cousteau

Die vissershaventjes liggen vol onbedoelde kunstwerkjes



De terugreis van 1400 kilometer heb ik jaren in 1 dag retour gereden, maar daar paste ik dit jaar wijselijk voor. Dit keer zouden we links van Parijs passeren, met een ruime boog, zoveel mogelijk a la campagne. De Loirestreek bleek halverwege te liggen, mooie streek waar ik al veel geweest ben, met en zonder hengels. Op goed geluk een B&B gekozen, dat mag Helen altijd doen, daar bemoei ik me niet mee, de details waaraan zoiets moet voldoen ontgaan me geheel, als man die een oval met stretcher zonder grondzeil al een huis kan noemen. Bleek daar vlakbij zomaar een dorpje te liggen waar ik al de nodige voetsporen had achtergelaten, in begin van de 90-er jaren. Sterker nog, ik heb er ook gevist, er lag een meertje waar de campinggasten voor een paar franc extra mochten vissen. Met de 1lb Dick Langhenkel van Amsterdamse Henkie en Cor vissen op minikarpertjes, in de oeverzone met zoete mais. Dikke pret. Waren eigenlijk zo'n beetje mijn eerste Franse visjes. Van de camping blijkt niks over, en de put is omgord met een hek, interdit d'entree, en dichtgegroeid met wier. Vrees dat er nog maar weinig vis in huist. Nostalgisch momentje. 



Niks van over😔. En veel kleiner dan in mijn herinnering. 

Van de camping herinneren alleen hek, een stukje asfalt en lampen nog

Destijds in 1994


Mij geeft deze periode wel ruimte voor de noodzakelijke reflectie: het jaar op bijna 3/4 en heel veel vissen gevangen, zo doorgaan op dezelfde weg van links naar rechts vissend of even diep nadenken en desgewenst aanpassen? Moet zeggen, in de qua beschikbare vrije tijd ruim gevulde (ik vermijd het woord druk, dat is meer een state of mind dan state of being) samenwoonjaren was vissen een in mijn ogen te weinig uitgevoerde gepassioneerde drift, als primair inzetbaar instrument van het noodzakelijke ontsnappen aan de urban ratrace. Nu, solo, meer in de periferie van het stedelijke en behalve de zakelijke verplichtingen en het ritme van de relatie op afstand niet veel andere zaken on hand is vissen meer een (zinvolle, dat wel) manier om de tijd door te komen (wàààt?), niet alleen binnen te hoeven zitten op de bank, en neemt de directe It keeps me sane noodzaak af.  Een aardige verwisseling van coulissen. En motieven. 

Nu half sept, na 100 kortere of langere sessies (tussen vele malen een uur en eenmaal een week) sinds 1 januari en 119 karpers verder dringt in mij het besef door dat het anders moet, even, tijdelijk, maar in elk geval moet, om het op lange termijn leuk te houden. Om het gevoel van avontuur te behouden, van het mogen buiten zijn, nieuwe ervaringen opdoen, mezelf vullen met geluk, a childrens playground. Even pas op de plaats, wellicht wel kort stoppen. Niet te lang natuurlijk, ben niet gek, herfst in het verschiet. Voor 1 water (systeem) kiezen en dat helemaal binnenstebuiten keren, in plaats van 'just scratching the surface' overal en nergens zoals ik toch nog toe gedaan heb, en dat an sich prima bij mij past, onrustig en ontdekkend als ik ben. 

Moet zeggen, dat was het plan, en het voelde uitvoerbaar, maar toen ik weer thuis was en de boel wat op orde, ben ik als allereerste even wat polders ingedoken om te zorgen voor wat kromme hengel-gevoel, waarvan akte. Al moest ik ervoor wachten tot einde dag, die eerste na vakantie-sessie. En de dagen die volgden kregen ook een aantekening in het visvangstenboek. Al ging de wal dit schip alsnog even keren, met een hand tussen de schuifdeur waar het bloed na weer opendoen uitspoot, kon zo terug de garage in om verbonden te worden, daar waar ik net daarvoor teveel en te onverwacht geld had achtergelaten, met recht een bleeder (beiden). Nee, geen foto, je moet het met de beschrijving doen. Dat maakte dat er alsnog een korte kunstmatige pauze werd gecreëerd, al ging dat niet van harte. 


Waarvan akte

Maar goed, ik zou mij gaan vastbijten in 1 water, inclusief penvissen en wat met bollen voorstrooien voor statische visserij. Er zijn verschillende watersystemen waar dit prima samen gaat, en waar ik mij senang voel. Heb het leuk gevulde lijstje nu gedownsized tot 2 wateren, lastig kiezen, Maar dan... dan zou het afmaken van deze blog nog zeker een maand op zich moeten wachten, want vastbijten c.s. kost wel even tijd. Had ik me eigenlijk niet voldoende gerealiseerd, dus we maken een noodstop, en vervolgens een U-bocht, terug! Via de meest recente visvangst terug naar het voorjaar. 

De recentste vangst was er weer eentje waarover ik me op mijn achterhoofd krabde, opnieuw van een stek waar ik "ze" eigenlijk nooit aantref en/of vang. En niet alleen dat, ik kom "ze" eigenlijk afgelopen jaar overal wel tegen, in tegenstelling tot voorgaande 20 seizoenen, dan doorgaans doorgaans 1 of 2 favoriete zones waar je "ze" steevast vindt. Alsof het er opeens heel veel zijn, of beter gesteld lijken, hetgeen zeker niet zo is, in tegendeel. 


De recentste vangst

Start afgelopen zomer werd Andries in een bepaalde hoek van een bepaalde polder 'geplaagd' door grassers, drie op een rij in drie sessies (en niet de minsten, pfff), dus ik dacht slim te zijn, ergens anders te vissen in de hoop daar dan de karpers te vinden. Mijn ervaring is dat het niet erg mixt, grassers en karpers, daarbij zijn die graskarpers echte scholenvissen, 5 à 6 dicht bij elkaar in de buurt, en de karpers meer soloartiesten, al ben ik er van overtuigd dat ook die samen optrekken, maar dan met flink meer individuele ruimte zodat het lijkt dat ze solitair zwemmen. Waarom ik dat denk? Omdat opvalt dat bepaalde delen van polders visloos kunnen zijn en andere delen dan toch een aantal karpers bevatten. Dat is eigenlijk overal zo, behalve daar waar er teveel zwemmen en ze noodgedwongen overal zwemmen om simpelweg voldoende vreten te vinden. 

Afijn, ik aan de slag, en het duurde niet lang voor ook ik beet had, een voorzichtige aanbeet, dacht aan een kreeft, maar nee, na aanslaan een serieuze streep van mij af, de hengel op maximaal, de slip krijsend. En dat een paar keer. Ik dacht een leuke karper gehaakt te hebben, kon niet anders, feestje. Heb mijn deel hier al ruim gevangen, maar er zwemt er nog eentje waar ik graag een plaatje van heb, en hoop doet leven met zo'n stevige dril. Toch een kleine deceptie toen ik op het laatst een graskarper uit de diepte omhoog zag komen. Hè, jullie zaten toch aan de andere kant? Ik ben een liefhebber, dus verder geenszins teleurgesteld. Klein uurtje later stek 50 meter verderop weer beet. Hetzelfde patroon, en jawel wéér een grasser, een kopie. Als je niet beter zou weten zou het er op kunnen lijken dat het er aardig wat moeten zijn, ze kunnen niet op twee plekken tegelijk zijn, maar niets is minder waar, het is een restpopulatie. Stom toeval. 




Ergens dit voorjaar loop ik in een van mijn favoriete polders. De verwachting skyhigh. Gister nog zag het bijna zwart van de karper toen ik even ging koekeloeren, kan bijna niet anders of de vis ligt er nog. Er wordt zeker getrokken tussen polderonderdelen, dus je kan het ook niet treffen, maar dat gaat maar langzaam, de vis is doorgaans niet van de ene op de andere dag weggetrokken, de heersende wind is hier niet zo leidend. Dat laatste licht overigens anders als de hoofdvaart(en) van een polder van zuid naar  noord lopen, dan kan de zuidwestenwind er recht overheen en is er doorgaans wel windreactie. Ben sowieso al verwend, had hier een paar weken eerder een sessie met drie kroonjuwelen in 1 avond, voorlopig eentje om in te lijsten - Ben ik ook een blog over aan het maken, over die kroonjuwelen, dit jaar nog ongekender dan eerdere jaren, al is het lastig om er een thema aan op te hangen, ze 'lopen' er tussendoor, en voor een blog moet je eea wel in een zinnige vorm kunnen gieten - En als je dan denkt na 3 vissen op een avond dat jean heb je het mis, want vandaag niks, alsnog verdwenen, nou moe? Na 6 stekken in 2 rondes te hebben afgevist erken ik mijn meerdere in het visserslot, het kan niet altijd hosanna zijn. Daarbij heb ik nog wat pijlen op mijn boog, iets verderop ligt ook een polder met een mooi bestand aan vis, en die ken ik goed, durf ik blind een stek te kiezen. 

Vandaag een warme zonovergoten dag, lekker in je t-shirt. En dan zomaar uit het niets een donkere wolk. Regen? Op buienrader vind ik uit dat ze boven land langs de kust gevormd worden, die wolken, met kans op regen, en daar zit je in ZH hemelsbreed nooit ver vandaan. Sterker nog, ik zie in de verwachting van 3 uur vooruit dat er eentje aan het ontstaan is die over een half uur gaat vallen. Ik zie niks in het zwerk, dus besluit het uit te zitten, heb al leven gezien en goeie hoop dat dat gaat resulteren in een aanbeet. De vis, want dat is het, de pen gaat van links naar rechts en terug, dat zie je alleen bij grote vissenlijven, neemt de tijd, ondertussen zie ik ook dat buienrader het dit keer goed heeft, schuin voor me zie ik een wolk ontstaan die steeds donkerder wordt en heel langzaam mijn kant op schuift. Op het moment dat ik aan mag slaan vallen de eerste druppels. En daar zit je dan in je t-shirt... Serieuze dril waarvan ik al gauw merk dat het geen karper is, veel te sterk. Natuurlijk een grasser, en hij of zij neemt de tijd. Grote druppels, snel doorwekend, waarvan er steeds meer vallen. Net voor de bui echt losbarst kan ik het net eronder schuiven. En daar blijft het bij, want iets anders is er niet te doen in de stortbui, het enige dat ik kan doen is het net zekeren met een haring, en de stoel over mij heentrekken en deze het ergste te laten opvangen. En zo zit ik mijn tijd uit, mede door het gebrek aan wind en een wolk die nog vol water zit heb ik soms het idee me eerder onder i.p.v. boven water te bevinden, maar aan alles komt een eind, dus hieraan ook. En éindelijk kan ik dan met de vis op de foto. Geen monster, maar wel een 'verse' (eentje die ik nog niet eerder heb gevangen). King for a day. 


De wolk gelukkig wegtrekkend, het water meenemend

Nog eentje doen? Vooruit dan maar.

Ooit, een half vissersleven terug was het vroege voorjaar altijd een interne strijd in mij, graskarpers of zeelten bevissen. Als het half april al qua temperatuur in de dubbele cijfers ging wist ik dat de graskarpers actief werden en uiterst goed vangbaar, omdat er nog nauwelijks wat te vreten voor ze was, maar omdat wij (John H en ik) al vanaf maart probeerden om zeelten te vangen, hetgeen doorgaans wel lukte, was het lastig kiezen tussen twee fijne visserijen. Inmiddels ben ik zover dat ik niet voor half mei op zeelt vis, simpelweg omdat ze dan A beter te vangen zijn en B er beter uit zien. De tijd die dan in april overblijft ga ik vervolgens niet op graskarper vissen, maar tegenwoordig is het karper wat de klok slaat. 

Dus bevind ik mij eind april in een polder op zoek naar karper, maar dat lukt slecht, ik kan ze in elk geval niet vinden. En een kromme hengel zou vandaag wel lekker zijn, soms heb je het meer nodig dan andere keren. Ik weet nog wel een zijsloot waar altijd wat graskarpers rondhangen, met een beetje partikels is succes bijna garantie. En zo ook dit keer, na wat voeren op de koppen van twee zijsloten het voer even zijn werk laten doen. Bij terugkeer gelijk al bellen van iets dat actief is, beetkrijgen gebeurd binnen een paar minuten en aanslaan is een formaliteit. Mooie grasser, exact 20 pond. Ben er blij mee, een soort van sessionsaver (wat een rotwoord eigenlijk). 

Thuis blijkt dat deze vis een oude bekende is, heb ik in 2019 (dat is vijf jaar eerder) ook al eens gevangen, en toen ook op exact 20 pond. Die is dus in de jaren niets aangekomen of gegroeid, terwijl de vis blaakte van gezondheid, dat geeft te denken. 
En om even zout in mijn nog open wond te strooien, ik realiseer me dat beide laatste vissen gevangen zijn met een der gestolen hengels...


Daar ben je weer