vrijdag 12 juli 2013

Nieuwe uitdaging

Juli 2013

Mijn behoefte aan vers bloed qua zeeltwater kan niet wachten tot 2014. (Zie artikel hieronder.) Ik heb de mazzel om in een zeeltrijke omgeving te wonen. Sommige nieuwe wateren zijn in staat om de zeelten (daarin terecht gekomen als onderdeel van de oude polder-visstand) maximaal te laten groeien en ook nog in aardige dichtheden om het gericht vissen er op zinvol te maken.

Onder de rook van de grootste havenstad van de wereld ligt zo'n nieuw water. Uitgestrekt en daarmee vol hoeken en gaten, die later in het jaar ook nog eens knap dichtgroeien met allerhande planten. Ideaal voor zeelt, temeer er aan andere vissoorten niet al te veel van in zit. Zo zie ik het graag.

Rustig en ongestoord zitten is hier een optie. Al moet je er even voor wandelen. Zo ook die ochtend. Ik ben vroeg, maar voor mijn gevoel toch te laat met vissen. Zeelt is een ochtendvis. Mede omdat de stek wel even getest moet worden op onderwatervegetatie ligt het voer er pas laat in, laat staan het aas, in elk geval is het al warm, ik ben blij met het boompje naast me. Mijn voer ligt exact in het diepste gedeelte van een zijkommetje, het enige stuk waar hier geen planten op de bodem staan. Ideaal, zo lijkt me. Als er zeelt is liggen ze hier. Of anders komen ze er regelmatig, het wachten waard.

Ik hoef niet lang te wachten, de eerste vissen dienen zich aan. Goudbruine brasems (toch hier?) en prachtige ruisvoorns gaan er telkens met het trosje maden vandoor. De andere hengel met de mini-boilie is veel minder populair. Een onbekende hap hier?
Zodra de waker van die hengel omhoog stuitert weet ik wat er aan de andere kant zit, en ook de zeelt met van die felle stoten, alsof je elektriciteit drilt, beseft dat hij moet zwemmen voor wat hij (zij) waard is mocht hij (zij) nog een kans willen maken.
Het mag niet baten, de vis komt in mijn net. en ik ben er blij mee. Niet het monster waar ik al jaren op jaag, niet de zeer grote zeelten die ik de afgelopen jaren gericht bevist en gevangen heb, maar een waarschijnlijk maagdelijke jongedameszeelt met heeeel veeeel potentie, die bouw zie je toch maar zelden (vorig jaar had ik er exact zo'n zelfde hier). Feestje!!

Ik voel dat er meer in zit, zeelt komt zelden alleen, maar op de een of andere manier stopt de onderwater-activiteit en daarmee de aanbeten. Bijvoeren brengt de zaak niet meer op gang. Soms gaat dat zo en moet je wachten tot de volgende aasperiode. Helaas heb ik die tijd vandaag niet. Ik beloof mezelf terug te komen, snel liefst... Maar zoals dat gaat wachten er eerst andere avonturen en wateren en tegen de tijd dat ik weer zou kunnen hoeft het niet meer, je kunt gelijk een zekere heilige over het water heen lopen. Kansloos voor vissers.... tot volgend jaar. Zou zomaar kunnen dat ik er een heel voorjaar ga vertoeven.

Boordevol potentieGeen opmerkingen:

Een reactie posten