maandag 24 februari 2014

De 11 uur snoek

Het gaat hard deze 'winter', komende periode (lees; weken) zal de snoek zeker in de paai gaan. In elk geval veel eerder dan normaal. Wat voor mij als dieperwaterdoodaasvisser betekend dat ik ze 'kwijt' ga raken, geen concentraties roofvis meer in de putten, maar alles uitgezworven naar de ondieptes her en der. Onvindbaar tussen de vele kleinere snoeken die de ondiepe oeverzones bewonen.

Geeft ook niks, veel gevist deze winter, zeker ook omdat het weer niet tegen zat, buiten vertoeven was geen straf. Al kan ik mij ook niet aan de indruk onttrekken dat dat niet per sé ook een positieve zaak geweest is voor de vangsten. Alhoewel ik niet ontevreden ben over mijn vangsten, bleek op diverse gekende plekken relatief gezien maar weinig of zelfs nauwelijks snoek aanwezig, daar waar je er normaal in voorgaande winters over naar de overkant kon lopen. Oke, beetje gechargeerd, ik geef het toe, maar een significant verschil was er toch. En niet alleen bij mij. Ik heb het van meerdere kanten vernomen. We hebben het hier over diepere stukken in grote watersystemen (boezems) waar normaliter alle vis intrekt (evenals in havens, daar geldt hetzelfde voor qua minder snoek, in lek geval in deze regio).

Omdat ik nog wel behoefte had aan 'een meter' als een soort van afsluiter heb ik het mezelf maar eens wat makkelijk gemaakt. Vismaat David had tijdens een paar eerdere recente sessies twee dezelfde grotere snoeken al diverse keren gevangen, telkens op de vierkante meter, dus niet naar links en/of rechts, en ook niet anders qua diepte. Die vis was dus vindbaar. In elk geval had hij er schoon genoeg van, telkens weer dezelfden, dus werd een andere zone opgezocht op zoek naar vers bloed. En zo kwam de stek 'vrij' en nam ik de kans te proberen een van de dames te vangen. Uiteraard nadat ik eerst uitgebreid instructies had gehad waar te vissen, de plas is meer dan 40 Hectare. Ik was al eerder op deze put gaan vissen, maar deed dat samen met Arjan Snoeij, in de hoop een grotere snoekbaars te vangen en heb destijds geen aasvissen ingezet die een grotere snoek zouden kunnen bekoren (opvallend hoe weinig snoek -groot of klein- je vangt op een stukje blankvoorn).
David zegt nog "om 11 uur kun je gaan klaarzitten". En dat was maar goed ook, want ik had ondertussen al een stuk of zeven/acht halve- en hele oplopers gehad van de vele snoekbaarsjes ter plekke. Die gingen wel met de enorme bakharing aan de haal, maar vonden de weerstand van e.e.a. al heel snel teveel en lieten dan snel weer los. Resultaat een snel oplopende waker en begeleidend Delkim-gepiep. Maar als dat spelletje in een tijdsbestek van een uurtje of twee een aantal keer is gebeurd zit je wat minder scherp te vissen, dus David's 11 uur-reminder was welkom.

Om 11.10 loopt mijn pike-swinger weer op, en de lijn gaat rustig lopen, om niet meer te stoppen. Dit is in elk geval een snoek qua aanbeet-patroon. Aanslaan volgens het boekje. Dus; beugel dicht, lijn laten strakzwemmen, ondertussen even snel de slip testen door er vlak boven de molen aan te trekken, licht contact zoeken, en flink rammen. Zeg vijf/zes seconden. Nooit slikkers op deze manier, heel soms een misser. Ik voel gelijk een forse weerstand aan de andere kant van de lijn, onderaan het talud op 10 meter diepte. Na wat geven en nemen kunnen we de dame landen en het leidt geen enkele twijfel, het is een van de gehoopte/ verwachte vissen. David herkent haar direct aan de vijf stippen aan de bovenkant van de staart. Net weer iets zwaarder dan eerder. Nèt.

Dat ik daarna nog een kleinere mannetjessnoek met een waterhoofd vang maakt de dag nog completer. En ook de nodige snoekbaarsjes blijven pogingen doen om de veel te grote aasvissen mee te sleuren, maar slagen daar niet in.

Geen beeld van mooie luchten, geen beeld van mooi viswater. Helaas geen van beiden waargenomen. Een strakblauwe hemel aan een kale put. Wat dat betreft verlang ik naar de lente. Mooi licht, alles in knop of uitbottend, fris groen of in bonte kleuren. Hink nog wat op een paar gedachten; nog wat snoekbaarzen of al een vroeg wakker geworden megabrasem 'bejagen'? Of toch al naar Duitsland, zeker met dit weer moet er al een karper te vangen zijn. Ongekende luxe eigenlijk, zulke keuzemogelijkheden, realiseer ik me opeens. Ik voel me rijk.

Een superbetrouwbare snoekdame, altijd op de afgesproken tijd op de stek aanwezig

1 opmerking:

  1. Prachtige snoek, ik zal ook jou gaan volgen de aankomende tijd !

    Groetjes Sander Kunst

    BeantwoordenVerwijderen