woensdag 9 augustus 2017

Summerblues?

In de periode die volgt komt vanzelf de Summerblues weer langs. Een helaas bijna jaarlijks terugkerend fenomeen, en ik heb het me tot nog toe niet echt gerealiseerd. Eens even kort resumeren: zomer 2010 een tweemaal achter elkaar (dezelfde) gebroken hand; 2011 een gebroken hart, oke dat telt niet. Alhoewel, als het om blues gaat.... ; 2013 met een longontsteking van een Franse vistrip; 2015 een medicijnvergiftiging als gevolg van een kattenbeet; 2016 een kaakontsteking; en nu in 2017 onlangs twee gekneusde voeten, waarbij de linker ook nog eens verstuikt is. Bedrijfsongevalletje. En eerlijk is eerlijk, het had allemaal veel erger kunnen zijn, gezien het gebeurde. Ik sta weer mooi geparkeerd, letterlijk op de bank, kan geen kant op en van al dat prachtige dromen waarmaken komt het dus deze zomer ook niet. Dan baal je opeens dat je huis allemaal verdiepingen met niet te nemen hindernissen (lees; trappen) heeft.

Bij de EHBO kennen ze me al inmiddels

En ik had nèt de grassers en de karpers hervonden in de week voor het gebeurde. Na de zoveelste mislukte gezamenlijke gezelligheidssessie half juli, ben ik op die desbetreffende dag in mijn eentje tussen de middag weggereden naar een regio waar het in de zomer nog wel zinvol vissen is. Omdat ik er al een paar jaar niet intensief meer kom, is het even gissen waar de vis zich kan bevinden. Al is een en ander na 20 jaar struinwerk wel een beetje in een patroon te gieten. En dat blijkt nu ook weer.
Ik ga naar het achterste stuk van de polder, eindje tippelen, maar dan heb je ook wat. Ergernis vanwege het steeds meer verlanden van onze polders, en waterschappen die het allemaal wel prima vinden en de boel (teveel) de boel laten. Krabbenscheer op cruciale verbindingsplekken maakt dat zo'n polder verstopt raakt en in no time dichtgroeit. Daarmee de vissen vangend in beperkte zone's. En niet noodzakelijkerwijs de beste zone's voor hen. Doodeng met al die waterplanten, slechte doorstroming en hoge watertemperaturen. Maar vandaag ook vreugde omdat sommige boeren 'het dan zelf maar doen'. Aan beiden kanten van de hoofdvaart had de boer van het aanpalende land de trekker eens lekker in de lelies gezet, zo een open zone creërend vlak langs de oever. Eén keer raden waar de vissen zwommen?
Ik denk dat die karpers, het waren er teveel om toeval te zijn, gecentreerd gezwommen hebben in de periode van de paai en dat ze min of meer gevangen zijn geraakt. 
Voer vijf plekjes aan. Zonder polaroid en tegen de zon in, op goed geluk... Laat dan de boel even een uurtje "inweken" en ga terug. Op alle stekken is goed te zien dat er vis op ligt. Goed nieuws. En de nu wel uit de auto meegegriste polaroid verraad uiteindelijk ook op alle stekken wier op de bodem, waartussen de vissen wroeten op zoek naar lekkers. Nergens een vrij plekje te bevinden. Probeer het uiteraard wel, maar het enige dat dat oplevert zijn lijnzwemmers. Het aas (ondanks de drijvende plastic hulpmiddelen) is niet vindbaar genoeg zo. Ik zal terug moeten met een special hark en dan mij slag gaan slaan. Maar dat zal voorlopig niet gaan. Eerst in de recovery. Hetgeen een aantal weken neemt...

Een natuurlijke barrière van Krabbenscheer, zo de vissen opsluitend in één zone

Voor de boer afval, voor mij kunst

Dikker, en dikker

Het énige voordeel; eindelijk eens echt de Tour volgen

Eindelijk, als het verstandig lijkt, en mijn pootjes het aankunnen, ga ik weer terug naar die polder, maar wie mij kent zal weten dat het niet zo makkelijk kan gaan, een vissie vangen. En ja, de polder is ondertussen deels geschoond (een geluk op zich) en daarmee de barrière weer opgeheven, de karpers weer uitgezworven naar alle delen van de polder.
Maar ik probeer het toch in die sloot. Met de hark drie plekken gemaakt en die ruim voorzien van voer. Helaas meldt zich geen enkele vis op die stekken. Omdat ik niet achterlijk ben heb ik in een ander deel ook drie plekken schoongemaakt en de laatste van die plekken levert mij een mooie graskarper op.
Een paar dagen later komt er van dezelfde plek nog een mooi spiegeltje af. In elk geval wat gevangen deze zomer. De ban gebroken, de summerblues weer voorbij.

Het water lijkt weer open...

Harken!

Prachtige sloot, maar de vis heeft zich weer verspreid en is weer verdwenen naar andere plekken

Nieuwe oogst

Ik hoop dat de karpers hier in staat zijn een beetje door te groeien

Prachtig ensemble

Een nieuw poldertje, voor in de toekomst

In het weekend dat volgt kriebelt het visbloed optimaal, en is er tijd, wat resulteert in mooie sessies en mooie vis. Het is heerlijk om buiten te zijn. Wat heb ik dat toch nodig! Alles -nog vol, nog wel, je merkt al de prille eerste herfst, met name 's ochtends- in het groen, zuidwesten winden, zo nu en dan een pittige bui en voldoende zonneschijn plus aardige temperaturen. Ik teken ervoor en geniet optimaal. Adem in, adem uit. Geeft me ook de tijd wat plekken te bezoeken die "op mijn lijstje" staan, en er nu af kunnen. Dat geeft rust. Ben overigens duidelijk al met andere zaken bezig dan vissen, want ik vergeet zondagochtend voor de laatste zeeltsessie "met piepers" toch wat essentiële zaken, waarvan er twee kunnen worden afgedekt door Arend (reserve batterijen voor de voerboot, en een schepnet), maar de derde, een litertje maden, kan hij niet compenseren... ik was er speciaal nog voor omgereden naar de viswinkel... en we vangen niks, zelfs geen lijnzwemmer, dus daar zal het dan ook wel aan gelegen hebben...
Wanneer Arend die zondag tussen de middag naar huis vertrekt mag ik zijn net lenen voor mijn eigen wel voortgaande sessie, in de hoop dat eea gaat passen mocht ik weer zo'n grote onderwatergrasmaaier haken, hetgeen mijn doel is.


Op zaterdagochtend het Magische Uurtje; zo vroeg dat je camera nog zegt "doe het zelf maar"

Opgeschrikt bij ingooien (op 60 cm water) en bij voeren èn toch na 10 minuten een fluiter

Wat klopt hier niet? Begrijp nog steeds niet hoe het ze gelukt is. Ik heb vreselijk moeten lachen, geloof me vrij.


Mondriaanser kan niet toch? (Instagramfilters moeten jullie er maar bij denken, daar doe ik niet aan.)

Zondagochtend aan de "Put" met Arend, het beloofde een mooie dag te worden

Dachten we, want dit was een uurtje later...

Goedmakertje in een normaliter wat ver weg gelegen polder, maar nu was ik toch al halverwege, en had ook de middag nog aan mezelf

Het paste maar net (of beter net niet) in dat kleine geleende zeeltnetje
These boots are made for walking, dus dit ging prima

(Met dank aan Andries Hoekstra voor het aanwakkeren van het eerste poldervlammetje)

6 opmerkingen:

 1. Die Hans, pechvogel! Je zou toch zeggen met zo’n beroep kan je niks gebeuren. Voortaan toch maar die drone het “gevaarlijke” fotowerk laten doen!
  Summerblues is in dit geval ook goed voor de summerjazz. Eindelijk weer ruim de tijd om al die fraaie jazzplaatjes te draaien en oude opnames van NSJ kijken.
  Ik blijf het elk jaar zeggen, van mij mogen ze de zomer overslaan, kom maar op met die herfst en winter (nou vooruit ook het voorjaar er bij). En dan heb jij ook elk jaar geen summerblues meer Hans.
  Je merkt het nu al, als je vroeg in de ochtend of laat in de avond buiten bent, autumn harvest happiness.
  Prettig gevarieerd fotowerk weer Hans. En wat moeten we toch zonder gelijkgestemde vismaten, zoals Andries.

  Groet,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Bas,

  Tja, soms zit het (on)geluk in een klein hoekje. Dacht eindelijk tijd te hebben mijn lijvige archief eens serieus te updaten, want zitten was nog wel mogelijk:-). Zo van "elk nadeel heeft zijn voordeel". Begaf mijn Mac het en duurde het even voor het euvel gevonden was én het onderdeel via Duitsland naar mij toe kwam per post... dus ook dat viel tegen.
  Ach, de zomer gebruik ik normaliter voor andere zaken, die minstens zoveel waard zijn. Tenzij ik niet gehandicapeerd ben, inderdaad.
  Grappig dat jij over die koudere ochtenden begint, had gisterochtend exact hetzelfde. Kouder en vochtiger.
  Dank voor je complimentje, die telefoon is (Galaxy S2) overigens ook aan vervanging toe, maar ja, ik fotografeer er zo lekker mee:-).
  Zonder vismaten is vissen doelloos, lijkt mij. Heeft Frans Frentrop ooit in het twintigjarig jubileumboekvan de KSN een treffend artikel over geschreven.
  Geniet van het begin van de vroege herfst; ga ik ook doen. De baarzen in de gracht worden actief en ik ga eens kijken of ze zin in wormen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beetje pech zeg. Balen man. Wel weer succes in de polder. Genoten van je verhaal. Mijn vrouw rijdt in de camper momenteel over de Franse snelwegen. Mooi kanaal rechts en goede leesstof. Succes de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Michael, ik heb er nog een positieve aanvulling aan toegevoegd, hoop dat je die niet mist:-), prettige vakantie in het Land van de 1001 mogelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze pechvogel heeft de vaart er toch nog in zitten... Momenteel kan ik enkel maar bewondering hebben (en een tikkeltje halve jaloezie) voor iemand die koste wat kost zijn avonturen zoekt, vindt én beleeft. Mooi man, doet me weer goed! Ik houd het, verplicht aan het hoofd dat nog altijd niet zoveel tegelijk kan als het jouwe, nog even bij de voorstrijk en zo, het betere buitenwerk komt wel weer... Ja Hans, ook deze toko moet eerst klaar en dat zoek ik inderdaad wel een watertje uit!

  Die Tour de France is ook elke zomer mijn redding, net als het zelf rond stampen op iets met wat bredere bandjes, want net als jij heb ik ook niets met die veel te mooie tijd. Alsof het licht te fel en veel te heet is voor ons. Alles zo over-exposed...

  Ik vind het wederom mooi hoe jij tegenslag en overwinning in een vorm weet te gieten en zodra ik hier de boel voor mekaar heb ben je welkom en gaan we er eens lekker onbeholpen wat aasvissen afgooien, een paar schitterende beten finaal misslaan en onze handen ontzettend openhalen. Of gewoon veilig karperen, maar dan moet ik wel wat aan de praat krijgen en daar kon het nog weleens iets te laat voor worden. Ik heb de vaart er namelijk (verplicht) niet echt inzitten.

  Hou je goed en groeten uit Drenthe!
  Willem

  BeantwoordenVerwijderen