maandag 12 augustus 2019

Guilty pleasure(s)

Het grote voordeel van in het voorseizoen op vakantie gaan is dat de Hollandse zomer dan nog voor je ligt, voor zover je dit jaar van een zomer kunt spreken, maar dat is eigenlijk voor ons als vissers heel gunstig, we hebben tot nog toe heel goed visweer gehad. Nog een voordeel van zo'n vroege vakantie is dat naast die zomer ook de vakantie ook voor anderen nog moet beginnen. Ergo, afgelopen periode was een heerlijk rustige want alle klanten waren gevlogen. Ik heb mijn kans schoon gezien en ben veel, heel veel op pad geweest. Doorgaans met de pen, naar oude en (voor mij) nieuwe polders. En soms een statische 'social'. Best blogwaardig, maar daar ligt hieronder het accent toch niet.

Qua penvissen de standaard methode; beetje gefermenteerde granen op een mooie plek, er daar een stuk of wat van maken en de zaak een uurtje (of wat) met rust laten. Daarna terugkomen en er een half uur per plek op vissen. Ik moet zeggen met veel resultaat.
En wat ook opvalt, is dat de witvisstand weer behoorlijk aan het toenemen is. Na jaren van afwezigheid van die 'etters' heerlijk met zoete mais uit blik kunnen vissen, maar dit jaar is dat op veel wateren een no go gebleken, en zelfs met tijgernoten en harde mais vang je meer dan je deel aan witvis, helaas, want was het ooit zo dat beethebben vrijwel alleen maar karper (of andere grotere vis) kon betekenen, nu kijk je naar een voortdurende dansende pen, een tijgernoot aan de hair of niet, en verslapt de aandacht. Met alle risico die er doorheen lopende karperbeet te missen...

Dit jaar is ook het jaar van de spiegels; van de 22 gevangen vissen - grotendeels met de pen gevangen, maar een aantal ook statisch - zijn er 16 spiegels bij. Ondanks dat ik op zeven wateren gevist heb, qua karpervissen dan. Verklaarbaar omdat ik echt achter die uitzetvissen aan heb gezeten. Ongeacht hoe groot, dat boeit me even niet. Dus als je gaat vissen waar ze kunnen zwemmen komen ze er ook makkelijk uit, en zijn de schubs veel meer 'onvangbaar' geworden. Maar eens kijken hoe dat gaat in jaren, als ze wat ouder zijn, en meer ervaren.
Alleen in Den Haag op het boezemsysteem blijft het sprokkelen, of beter, resultaatloos... ik kom wel steeds dichterbij; brasems vangen is al geen probleem meer, dat gaat helaas moeiteloos. Heb dan ook een aantal kalere stukken (op de bodem) gevonden. Die karpers gaan vanzelf wel komen in het najaar. Als ze ook bij daglicht - al is het 's ochtend heel vroeg- willen zwemmen en azen. Ik kan natuurlijk wel aansluiten op de grotere watersystemen als Laak en Neherkade, maar dan zit ik alsnog niet op mijn manier te vissen.

Heb wel sterk het vermoeden dat mijn doodaas-snoeken later gaat aanvangen dan normaliter oktober, zit nog erg met de carpfever "in mijn systeem". Nog heel veel plannen af te ronden en voldoende wateren met potentie te bevissen. Meer dan eigenlijk, zelfs teveel. Al dat opsplitsen van je aandacht i.p.v. je concentreren op 1 plek is wel mijn neiging, maar gaat soms ten koste van de resultaten, dat realiseer ik me, mijn valkuil. Jammer dan, want mij gaat het allang niet meer alleen om het vangen, het moet ook vooral op de manier gaan die mij past.
Vandaar ook het Guilty Pleasures in de titel; heb me jarenlang geen karpervisser meer genoemd of gevoeld, had achteraf meer met de ontstane karperscene te maken dan met de vissen zelf. Maar heb in elk geval het gevoel hervonden, en geniet er met volle teugen van, zolang ik maar wegblijf van de meute. Overigens nog steeds geen karpervisser, het zal altijd 'slechts nog vissend op karper' blijven. Allround, zoals je er tegenwoordig zovele hebt, mensen die switchen per soort per periode. Zie  verschillende, allemaal nieuwe, namen verschijnen in de diverse bladen, aangeprezen als allroundspecialisten of specimen hunters. En de foto's bevestigen dat. Leuk! Zo kunnen we weer wat van elkaar leren. Ik denk toch het gevolg van het wegvallen van de witvisstand, en daarmee een heel gilde aan "witvissers", je moet toch wat als visser. Heb er in het voorstadium van deze inmiddels bredere kijk op vissen wel eens een artikel aan gewijd in het Visblad, voorjaar 2011. Destijds onder de nog bezielde leiding van Juul Steyn. Leuke vent, echte visser.




Weinig tekst, ook niet veel foto's. Het moet maar even zo. Ga liever vissen deze periode. Ook dadelijk weer visweer. Zuidwesten winden, niet te warm en zo nu en dan een bui. Wat wil je nog meer?


Hollands visweer

Zeelt mag altijd!
De tijd heeft hier wat stilgestaan. Hou ik van.

Een van de laatste lichtingen Valkenswaarders van Jan van Mechelen, uitgezet negen zomers eerder als K3. Voor mij droomvissen.

Dit zwemt er toch ook al zeven zomers in, van een bekende Frans-Nederlandse leverancier. Vrees dat het niks meer gaat worden... en niet alleen hier niet. Alle polders waar we deze variant hebben uitgezet zijn ze of verdwenen of te klein gebleven. Zonde! Moet wel zeggen dat het alleen voor de polders geldt, op grote afgesloten plassen veel betere groei. Maar ook daar zijn ze snel verdwenen, ze worden niet oud. En daar doe je het niet voor...

Nee, dan de vissen van Ed van Egmond, pas twee zomers geleden uitgezet...

En weer een Special Carp. Dank je Ed, zal het nog vaak zeggen.

Tussendoor zomaar een "wildie". Prachtige vissen toch!

Duitse vis is doorgaans wat saai om naar te kijken, maar wel prima qua gezondheid, en daarmee levensverwachting en groei.

Buffeltje van Hollandse Haarlemmermeer-bodem. En sterk! Echt niet normaal, roste 20 meter nylon van een strakke slip af.

Dit kan van alles zijn qua ras, maar wat het ook is, ik ben er blij mee. Vooral die buikschubbenrij maken 'm speciaal.

Het nieuwe paradijs

Resultaat van een proefvisserijtje

Het is even rijden...

... maar dan heb je ook al. In elk geval nieuwe vrienden.
De zon gaat onder; tijd om op te stappen. Maar ik voel aan alles dat het hier nu pas gaat beginnen... Iets zegt mij "nachtwater".

Nog wel een zaak te melden. Soms gaat het wel eens mis met een vis landen, die schiet dan los, of heel zelden heb ik een lijnbreuk. Moest er even voor in de archieven duiken, in 2010 voor het laatst met penvissen, dus echt heel zelden, maar toch. En onlangs ook weer. Dat ging zo. Ik zat op de kruising van twee sloten links naast een leliebed, krijg een aanbeet, sla aan en haak een forse karper, en natuurlijk weer een spiegel. In plaats van dat die spiegel netjes aan mijn kant van het leliebed blijft en naar links de diepte inschiet, speert 'ie rechts door het leliebed heen en vervolgt zijn weg door de kruisende sloot, mij passerend. Was geen houden aan, en ik kon niks anders doen dan in een hele rare hoek strakhouden. Andersoortige controle was onmogelijk. Op een x-moment komt de vis los, ik denk aan losschieten, met al dat geweld niet zo ondenkbeeldig, maar het blijkt een lijnbreuk. Daar waar de loodjes zaten. Ben altijd heel secuur met de lijn nalopen, en bij de minste of geringste twijfel haal ik een meter of wat van de molen af. Daarbij vis ik met een taaie lijn. Berkley XL (extra limp = soepel) van 15 lbs (28/100), in dat bekende rode doosje, en nog heel betaalbaar ook. Vis er overal mee, dus ook bij bomen en lelies, gaat echt zelden mis. Nu dus wel. Ik wijt het aan de loodjes (Dinsmore). Baal daar van en wil dat veranderd hebben en bedenk me dat ik bij Arend een oplossing gezien heb in de vorm van een speciaal Fox voorloodje een meter boven de rig, daar waar ik zelf nog een loodhagel plaats. Hij gebruikt Fox Kwik Change, een tungsten ovaal 'loodje' met een centraal gat waardoorheen een stukje rekbaar tube komt, matgroen, heel ingenieus. Na wat googelen kom ik er achter dat die er ook in de standaard loodhagelmaten AAA en BB zijn. Dus op weg naar de hengelsportwinkel om twee doosjes à 10 stuks voor € 6,95 per doosje te kopen. (Wàààt, dat is € 0,70 cent per stuk, wat een geformaliseerde diefstal eigenlijk). Heb ze nu op twee hengels zitten en de eerste indruk is goed, al verschuiven ze wat snel na aanslaan of dril, maar de lijn blijft onbeschadigd. Als het blijvertjes zijn laat ik het weten.

Fox Kwik Change in vijf maten te krijgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten