zaterdag 6 september 2014

SNOEK(baarzen?)

Vismaat Desmond had een goed idee, eens wat eerder op grote snoekbaars gaan vissen met dood aas. Hij had het goed voorbereid; het juiste water, onderlijn van nylon en kleine dode blankvoorntjes. En zijn idee werd verstevigd met een vangstverhaal dat stond als een huis. Meerdere aanbeten in een paar uur, en vrijwel alle aanbeten verzilverd. Kijk, daar houden we van, dat inspireert. Normaliter krijg ik het gevoel daarvoor pas tegen half september, met als gevolg dat vanaf oktober veel in het teken van het roofvissen staat, maar waarom niet nu al eind augustus eens proberen?

Een solosessie alleen naar desbetreffende stek leverde naast een gesprek met een goed geïnformeerde local (nooit weg) geen visactiviteit op, ondanks ideaal lijkende omstandigheden. En verkassen naar de veel diepere winterzone ook al niet. Vissen was daar vrijwel onmogelijk door de hier straffe zijwind en het loskomende wier... gefrustreerd taaide ik af.
Maar omdat thuis momenteel ook niemand op mij wacht (als het om vissen gaat een gelukkige omstandigheid, niets zo lekker als gaan en staan waar en wanneer je maar wilt... als het om vissen gaat hè, voor de goede verstaander...) kan ik de avond ook benutten. Kwestie van ergens ad hoc wat te eten scoren -in mijn geval meestal een maaltijdsalade- en door naar het volgende water, waar het zou kunnen dat ik er een snoekbaars zou kunnen haken. In het verleden hebben we al veel aanbeten op raadselachtige wijze gemist op een bepaalde plek, meestal het signaal dat er ook snoekbaars huist. Temeer daar deze er met een opvissing ook uitkwamen. Die gaan 's winters wel met je voor snoek bedoelde bakharing van 30plus cm aan de haal, maar die krijg je met dat haaienmateriaal niet gehaakt.
Gek idee om zomers aan een stek te staan waar ik eigenlijk alleen maar winterervaringen aan heb.
Maar het voordeel van ervaring is wel dat ik de diepere en daarmee nu wiervrije zones ken. Hengel links en hengel rechts. Wachten. Heerlijk weer, behoorlijke zw-wind, beetje zwoel, beetje zon en wat sluier.

Ideaal visweertje


Ik hoef niet lang te wachten, tjakkkk gaat de pikeswinger, eerst razendsnel de lucht in en dan er vanaf, en daarna niks. Losgelaten snoekbaars? Strakdraaien, contactzoeken en slaan. Raak! Ik zit met licht materiaal dus de inderdaad gehaakte vis voelt behoorlijk aan, zal geen snoekbaars zijn. En als het gehaakte echt gaat zwemmen weet ik het wel zeker. Een snoek en een behoorlijke ook. Ik vis met nylon als onderlijn en een enkele haak met elastiek. Heel vaak zit juist zo'n enkele haak in het scharnier en kun je je vis vangen, maar zeker is dat niet. Het blijft spannend... na wat nemen en geven zie ik de vis voor het eerst in het hier altijd troebele water. Inderdaad in het scharnier. Een behoorlijke snoek, de magische meter plus een beetje. Het beest oogt wat mager, maar ik denk dat dit door de zomer komt. Ik ben er blij mee!

Mooie dame

Latere sessies kort daarop bevestigen de ijver van Desmond, diverse mooie snoekbaarzen komen aan wal voor een korte periode. En ik? Ondanks samen vissen, hengels om en om, en dezelfde dooie blankvoorntjes... ik zie helemaal niks. Er uitgevist door een karpervisser, en als zijn vismaat "Paap" er ook nog wat vangt er ook nog nog eens uitgevist door een vliegvisser... 

1 opmerking:

  1. Ben wel benieuwd naar de plaatjes van de door je maten gevangen snoekbaarzen. De snoek is een beste bak. Grote vraag blijft natuurlijk waarom ving jij ze niet?

    BeantwoordenVerwijderen