donderdag 1 januari 2015

First Blood!

Oeps... boven mijn vorige blog staat 10 november. Dat betekend dus december als blogmaand overgeslagen? Klaarblijkelijk:-). Ben ik dan bijna twee maanden niet actief genoeg geweest met vissen waardoor er niets te melden viel? Euhhh, nee dat ook niet echt, heb wel mijn ding gedaan. Vis gevangen? Ja ook wel, niet in die mate als aan het begin van het roofvisseizoen, maar ik ving wel. Al moet worden gezegd dat het taaier werd, en dat velen strandden na een aanvankelijk vliegende start. Strandden te vroeg in relatie tot de maand. En waar dat aan lag? In elk geval was goed merkbaar dat sommige visplekken veel minder (grote) snoek dan eerdere jaren bevatten. Neem nou de haven van Brielle (als voorbeeld hè), jaren lang goed voor goede voornvangsten. En daarmee ook voor de snoekvangst. Twee jaar geleden trof een raadselachtige ziekte de blankvoornpopulatie en kwam er een paar ton aan deze rakkertjes bovendrijven.. sindsdien is het kwakkelen met de snoekvangsten in de haven. Vorige winter, en deze winter idem dito. Ze lijken er niet te zijn. Dat patroon zie je op veel plekken. Haventjes die voordien vollagen met voorn en daarmee ook snoek lijken stelselmatig verlaten. Het zou natuurlijk fijn zijn als de vis slechts opschoof naar elders, maar dat lijkt niet het geval.
En toch ga ik aankomende maanden wat meer in haventjes vissen, er valt teveel te halen. Niet met een dobber en al helemaal niet statisch op de bodem met een dode aasvis, maar met een tussenoplossing waarbij ik wel met piepers kan vissen (laat die dooie zwevende vis maar gewoon met rust) en toch op half water.

Ondertussen is het vandaag 2015 en zit het oude jaar er op. Ik ga niet terugkijken, daar hebben we FB voor (in algemene zin dan), maar heb het kort resumerend al met al een raar jaar gevonden, niets dat echt op gang kwam qua vangsten. Het blijft natuurlijk vissen, en daarmee ook onvoorspelbaar aantrekkelijk, want who wants to know it all? Maar toch... had vaak het gevoel achter de feiten aan te fietsen.

Op 1 januari moet er traditioneel gevist worden, niet voor een monster, maar 'om van de 0 af te komen'. Ik moet zeggen, dat was me nog niet eerder gelukt in eerdere jaren, ondanks vele pogingen. Dit jaar wel, kwestie van een compromisstekkie. En jawel, zowel John als ondergetekende vingen een snoek. Geen monsters, maar in een goede sfeer, en dat is wat telt. Beetje bijkletsen en de onderlinge plannen voor het nieuwe jaar bespreken en vergelijken. Sommige zaken doe dan je samen, andere pak je alleen aan.


Beetje ouwenelen


Voor mezelf heb ik een ruwe schets gemaakt:
Tot en met half maart op roofvis.
Half maart tot en met half april beetje karperen (hangt van het weer af).
Half april tot en met eind juni zeeltvissen.
En dan is het zomer. Normaal zou ik dan gaan vissen op graskarper, winde, harder, zeebaars, barbeel, ruisvoorn etc. Dit jaar niet, ik laat al deze soorten voor wat ze zijn en ga me weer eens op Noord Frankrijk richten. Kijken of ik daar een aantal keren kan heenreizen. Niet zozeer pionieren, maar eens gaan oogsten wat ik in de jaren negentig en de begin jaren van deze eeuw aan kennis verworven heb, en toetsen of dat nog steeds geldt. Waarop? Op karper, wat dacht jij? En, oke, ook op barbeel. Hopend zo ook wat zeeltwateren te kunnen gaan vinden op normale rijafstand tot een uurtje of vijf.
Het najaar zal dan uiteraard opnieuw in het teken van de roofvis staan.

First blood!

Hieronder een aantal foto's van de laatste zes weken. Zowel wat vangsten als de broodnodige sfeer.
En o ja, ook nog wat snoeken... :-)

Not until the Fat Lady swims


1 opmerking:

  1. Mooie plannen voor 2015. Die snoeken hebben grote markante koppen, lengte iets minder. Tenminste dat lijkt zo. Suc6

    BeantwoordenVerwijderen