maandag 10 november 2014

Het regent snoeken

November is nog steeds zachter dan zacht en anders dan verwacht bij deze temperaturen is de snoek helemaal los. Gewoon een kwestie van naar ondiepere wateren gaan. Het regent grote snoeken bij mij en mijn snoekmaten. Aan de snoek van bijgaande foto zit een klein verhaaltje vast.

Deze vis kwam al na een goed half uurtje vissen op wat wij 'de eigen kant' noemen. Een groot water met een monotoon diepteverloop, op wat kuiltjes na her en der over het water verspreid en gemiddeld maar iets dieper dan de rest. En toch is het hier te doen. Telkens weer.
Ik kon aan een aardige partij verse grote horsmakreel komen en vrijwel al mijn vissen dit najaar kwamen op deze horsmakrelen, ze hebben een beetje een 'zeiklucht' bij zich. In elk geval anders dan andere zeevissen. Van de paar gekochte kilo heb ik de mooisten uitgezocht om te gaan inzetten als aasvis en de rest 'aan bonken' gesneden om als (bij)voer te dienen. Prima te voeren met een voerboot. Ik ben van de kleine snippers, wel de lucht maar niets om echt te eten behalve die ene vis met een dreg. Prachtig om te zien hoe zelfs de sterkste golfslag tot bedaren komt als er een maaltje van die vettige visshit is gedropt, vaak een stilteplek in de golven van diverse meters doorsnee.

Een sterke vis, deze prachtsnoek, het leek wel een karperdril. Als de vis in het net zit zien we dat het (weer) een behoorlijke is, maar het is toch niet De Grote. Ik zeg nog tegen David; "die is straks voor jou, let maar op". (En ja hoor:-). Wel een snoek om heel blij mee te zijn, dus op de foto ermee. Net als David een keertje heeft afgedrukt gaat zijn pieper af, en valt zijn pike-swinger naar beneden, ook daar een aanbeet. David direct weg...
Eén foto is me wat te weinig van zo'n brute snoek, dus ik wil de vis even tijdelijk weghangen. David zegt nog; "hang maar in mijn weegzak" en ik-zei-de gek doe dat zonder te checken of de zijkanten dichtgeritst zijn. Nee dus... en de vis ziet direct zijn kans schoon, wegwezen... ik zie haar door het heldere water de veiligheid zoeken, mij een beetje beteuterd achterlatend.

Ik moet het met deze ene foto doen, maar zeg nou zelf, mooier zie je ze toch zelden?
Henri Cartier Bresson zou zeggen "Le Moment Décisif!"1 opmerking:

  1. Hans niets ten nadele van andere bloggers hoor maar deze foto vind ik er toch echt uitspringen. Wat een mooi ding heb je in je handen.

    Groten,
    Michael

    BeantwoordenVerwijderen