zaterdag 23 april 2016

Patatje Oorlog

Wat zijn we toch bevoorrecht in ons kikkerlandje; qua water en levenspeil

Prachtige verstilde ochtend, onlangs in april. Samen met Arend Termorshuizen zeeltvissen. Arend is een novice in deze materie, maar hij leert verduveld snel. En als je al karpervisser bent dan is het keilen met een methodveertje geen hogere wiskunde, maar toch, het gaat hem niet slecht af, spelen met voer en miniboilies of maden. Voor hem een pre, kan hij beter zijn handel aan de man brengen. Voor mij een must, ik moet de ruimte hebben, en in het voorjaar zo vaak en veel mogelijk.

Doen we een Jomandaatje?

We vissen op een klein putje dat volgens Arend afgesloten is van de rest van het systeem. En daarom een constante hoeveelheid aan zeelt zou bevatten (?). Een redelijke garantie voor succes in dit jaargetijde, als de vis samenschoolt. Dat doet zeelt veel sterker dan andere karperachtigen, en daarmee bedoel ik al geruime tijd voor de paai. Al een week of zes à acht voor de paai zijn ze gegroepeerd te vinden, ongeacht de weersomstandigheden lijkt wel, en dat in tegenstelling tot b.v. karpers, die blijven veel langer solitair of in kleinere groepjes zwemmen.
Vandaag was het een off-dag voor de zeelt, samen drie zeelten, waarbij de eerste en de laatste ook nog eens dezelfde bleek. En omdat we allebei aan een kant van het plasje zaten te vissen is deze vis dus de plas overgestoken, want we vingen hem allebei. Dacht wellicht na het miniboilietje als diner af te kunnen sluiten met een dotje maden als toetje?

Dat is één!

En dat is twee...

Ik had de mazzel ook nog vijf van die grote lellen van brasems te vangen, van die laatsten der Mohicanen in dit soort systemen. Die hebben veel meer van aalscholverpredatie te lijden dan de zeelt. Dat denk ik zelf, want in dit deel van de Nederland is wel een verschuiving waar te nemen van minder brasem naar meer zeelt als onderdeel van de vissenpopulatie. Vind ik niet heel erg.

En de titel, Patatje Oorlog? Ach, daar had ik zin in... see ya!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten