maandag 9 mei 2016

Voorjaarsdilemma's

En toen was het opeens zomer? Ik wist niet wat me overkwam. Grote temperatuursverschillen in een paar dagen tijd. Sommige vissoorten kwam opeens in paaimodus en John en ik kregen haast, haast om toch alsnog een megabrasem te vangen, tussen het vissen op zeelt door. Iets wat we eerdere jaren met veel meer inzet (lees; tijdsinzet)gedaan hadden, grote delen van het vroege voorjaar benuttend, maar wat door uitblijven van steady resultaat toch wat weggeëbd was. En toen opeens tijdens een letterlijk oorverdovend concert van Steeler (hele goeie Led zeppelin cover band) met onze meisjes op zaterdag 30 april kwam het plan er 1 sessie aan te wagen, alles of niets, de dood of de gladiolen, en gelijk maar twee dagen later, in de avond. Waarvan akte. Een heerlijke zwoele avond. In een paar uur tijd kwamen voor John wat gewichtige brasems van 11,6 en 12,6 pond op de kant, en ik... ik stond erbij en keek er naar. Welverdiend John, je hebt meer dan geïnvesteerd de voorbije jaren, mag het dan ook eens een keer makkelijk gaan? Had zelf daarna solo nòg een visloze avondsessie èn een nachtsessie verderop in de week nodig om deze supervangsten wat te counteren. Die ochtend van de nachtsessie ging de vis inderdaad afpaaien en dan is het voor de brasem voorlopig eventjes afgelopen, mijn ervaring.
Ik vond deze met 8,6 pond al een beste...
... maar toen deze een uurtje later mijn net in kwam rollen, wist ik dat ik eindelijk weer eens een echte megabrasem had

Ondertussen wel al de nodige zeelten gevangen. Elke sessie wel een of meerdere exemplaren. Op vier wateren inmiddels. Eigenlijk veel leuker ook, zo waardeer je ze veel meer. Vorig jaar had ik veel sessies met zeven, acht, negen, tien of zelfs meer vissen en dan neemt de verzadiging snel toe. En dat is jammer, want daarvoor is deze vis veel te mooi en te speciaal.
Zowel aalscholvers als te ruwe karpervissers laten behoorlijke schade achter, veel bekken hebben onnodige beschadigingen

En allemaal mannetjes

Waar ik tot nog toe de (mini)boilie een bij-aas vond en maden veeeele malen beter, lijkt er dit jaar een kentering te zijn. Het gros van de vissen komt op een miniboilie met methodkorf, en de made (consequent altijd aan elke hengel een andere aassoort) is uit de gratie. Kan ook toeval zijn, maar een mens zoekt nou eenmaal altijd patronen omdat ie wil begrijpen.

Wat gaat deze zomer ons nog meer brengen? Het kan alle kanten op, spannend! In elk geval komende periode nog wat aanpielen op zeelt op twee specifieke wateren. En half juni op graskarper in het Land van Marianne, met goede kans op bijvangst van grote karpers.

Zijn ze er wel of zijn ze er niet?
2 opmerkingen:

 1. Werkelijk echte brasem bakken, wat een kanjers! Worden deze brasems daar zo groot omdat de rest wordt weggevangen door aalscholvers?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Fer,

  Nee jammer genoeg niet, anders zouden we hier overal in de regio van dat soort wateren hebben, want wat die weggevreten hebben is stuitend veel. Nee, hier gaat het om een water waar op de een of andere manier de brasems in staat zijn om zo kolossaal uit te groeien. Er zwemmen nog grotere. En wie vangen die denk je? De karpervissers... die ze tegelijkertijd niet waarderen. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld.
  Maar nogmaals, de bouw van deze vissen is echt uniek, ik ken door het hele land maar een paar wateren waar dezelfde bouw gezien wordt. Ook de karpers worden er groot, maar bijvoorbeeld de snoeken weer niet. Een meter is een uitzondering.

  Grt Hans

  BeantwoordenVerwijderen